tiistai 8. maaliskuuta 2016

Tämäkin kaupunki on täynnä ihmisiä

En ole oikeasti ole kovinkaan innokas shoppailija, mutta ostoskeskuksissa pyöriminen on jollain tapaa kovin miellyttävää ajanvietettä. Lähdin viime torstaina käymään Splau ostoskeskuksessa, joka sijaistee Cornellà de Llobregatin kunnassa, joka puolestaan on osa Suur-Barcelonan aluetta. Splau ostoskeskus on aivan Espanyolin jalkapallostadionin, Cornellà El-Pratin vieressä. Espanyolilla olisi ollut torstaina ottelukin, en sitä tällä kertaa mennyt katsomaan, mutta jotenkin se stadionin ulkopuolella ollut tunnelma tuntui niin paljon aidommalta ja kotoisammalta kuin Camp Noulla, että mietin hetken aikaa miksi olen yhteenkään FC Barcelonan otteluun edes vaivautunut. Espanyolin ottelut ovat olleet suurin osa niin typeriin aikoihin, että otteluun meneminen on toistaiseksi vähän lykkääntynyt, mutta kyllä sinnekin on vielä tarkoitus mennä, ainakin kerran, ehkä useammin.

Oli kyllä vaikea lähteä pois menemättä otteluun... Punertavat valot vasemmalla Splaun valoja.
Lauantaina kävin seikkailemassa Parc del Fòrumissa. Alue jossa no en oikeasti ole ihan varma mitä kaikkea virkaa sillä on, mutta ainakin siellä järjestetään jonkin verran erilaisia tapahtumia ja siellä pystyy harrastamaan Cable Skiingiä. Mitään suomennosta en tuolle löytänyt, ilmeisesti kun tuolla on jotain eroa Wakeboardingiinkin, mutta siis jotain kaapelivesihiihtolautailua tuo on, ihan hienolta se näytti kun sitä osasi. No joka tapauksessa, lauantai-iltapäivänä Parc del Fòrum oli varsin hiljainen ja se oli oikein oiva paikka kävellä auringossa ja nauttia hetki siitä rauhallisuudesta. Isot kaupungit ovat ihania, mutta myös niissä kaipaa joskus vähän erilleen siitä kaikesta ihmisvilinästä.

lauantain säässä ei ollut pahemmin  valittamista 
Joskus tulee niitä hetkiä, kun joku uusi paikka tekee niin suuren vaikutuksen, että sitä miettii vielä vuosienkin päästä. Mahdollisesti muistot kultaantuvat vielä entisestään ja jos pääsee palaamaan tähän täydelliseltä tuntuneeseen paikkaan, saattaa tulla pieni pettymys jos todellisuus ei vastaakaan mielikuvia. Barcelonan olympiastadion ei tosiaan ollut minulle näitä paikkoja, mutta lähdin kuitenkin katsomaan miltä siellä nyt näyttää. Oikeastaan ainoa mielikuva mikä minulle oli jäänyt stadionista oli se, että siellä on sotkuisin vessa ikinä. Mitä sitten tällä kertaa jäi mieleen? Olympiastadion on ulospäin ihan hieno ja stadioniksi varsin epätyypillisen näköinen. Se valmistui jo vuoden 1929 maailmannäyttelyyn, mutta pääsi isännöimään olympialaisia vasta vuonna 1992. Stadion tuntuu sisältä katsottuna olevan parhaat päivänsä jo nähnyt. Niin ja vessa oli aivan järkyttävän sotkuinen tälläkin kertaa. Stadionin osalta ei siis juuri kohennusta mielikuviini.

onhan tuo Olympiastadion ulospäin varsin kivan näköinen
Montjuïcin kukkula ja stadionin ympäristön olympiapuisto ovat kuitenkin jollain tapaa kovin hurmaavaa aluetta ja näkymät kaupunkiin ovat paikkapaikoin varsin komeat. Innostuin lukemaan Barcelonan olympialaisista hieman enemmän ja jokseenkin yllätyin siitä, miten uskomattoman suuri merkitys niillä on ollut siihen, mitä kaupunki tänä päivänä on. Kun katsoo videoita ja kuvia, joissa näkyy kaupunkiin Olympialaisia varten tehtyjä muutoksia, on hetkittäin jopa vaikea uskoa kaupunkia samaksi. Eikä kaupunki tavallaan enää sama olekaan. Turistien määrä kaupungissa on kasvanut vuoden 1990 jälkeen reilusta 1,7 miljoonasta vuoden 2014 lähes 7,9 miljoonaan turistiin. Siinä mukana ovat varmasti kaupunki ja sen luonne muuttuneet väkisinkin.

tämän kaltaiset kaupunkinäkymät ovat vaan jotenkin niin ihania
Nyt on kaksi kuukautta Barcelonassa takanapäin, vajaat kolme edessä. Päivät ovat pidentyneet täälläkin ja se on tuonut mukanaan sen, että ei meinaa malttaa tulla asunnolle töiden jälkeen, koska ulkona on vielä niin mukavan valoisaa. Eihän sillä muuten olisi niin väliä, mutta aamut muuttuvat melko kiukkuisiksi, jos ei välillä muista ottaa iltapäivää ihan rauhallisesti asunnolla, päättömän kaupungilla kiertelyn sijaan. Viikonloppuna on muuten vihdoin tarkoitus lähteä reissuun. Hotelli on varattu, bussiliput ostettu, Valencia täältä tullaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti