lauantai 13. helmikuuta 2016

Observé la ciudad

Nähtävästi kuukausi on se aika kun arkipäiväisistä asioista kirjoittaminen muuttuu vaikeammaksi. Yhtenä päivänä ostin mansikoita ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja toisena päivänä törmäsin täysin sattumalta ruokakaupassa kolmanteen, täällä työssäoppimistaan tekevään, meidänkoululaiseen tyttöön. Sain vihdoin myös kirjoitettua postikortteja, vielä kun saisin ne lähipäivinä vietyä postilaatikkoon, saattaisivat ne ehkä saapua perille jopa tämän kuun aikana.

Torstaina täällä satoi hieman, se taisi olla vasta tämän vuoden toinen sadepäivä Barcelonassa. Sade lakkasi iltapäivään mennessä ja lähdinkin töiden jälkeen katsomaan hieman joitain nähtävyyksiä, tarkemmin sanottuna muutamia Gaudín töistä. Ihmisten vahvimmat mielikuvat Barcelonaan liittyen ovat usein Antoni Gaudín töitä tai jotain jalkapalloon liittyvää. Ihan rehellisesti sanottuna, ne kaksi näkyvät tässä kaupungissa todella paljon. Mitään kovin järkevää sanottavaa tänään nähdyistä kohteista ei ole, sillä en ainakaan vielä vaivautunut käymään sisällä ja tietoni tosiaan perustuvat aika pitkälti wikipedian lukemiseen. Casa Batlló on näistä kolmesta keskeisimmällä paikalla sijaitseva, mutta silti luultavasti vähiten tunnetuin. Casa Milà, tunnetaan laajalti myös nimellä La perdera. Tuo varsin erikoisen näköinen rakennus tuntuu näkyvän suurimmassa osassa Barcelonassa kuvatuista mainosvideoista. Viimeisenä, muttei tosiaan vähäisimpänä Sagrada Família. Kirkkoa on rakennettu yli 130 vuotta ja on melko vaikea uskoa, että rakennustöitä saataisiin ikinä oikeasti loppuun. Se jäi mietityttämään eniten, miten paljon rakennus on ehtinyt muuttua sen jälkeen kun sen vajaat 12 vuotta sitten viimeksi näin.

Casa Batlló
Casa Milà (La Pedrera)
Sagrada Família
Sain jotain päiviä sitten idean lähteä käymään Ikeassa. En oikeastaan edes ajatellut tarvitsevani sieltä mitään erityistä, mutta voisihan sitä katsoa jos olisi vaikka lihapullia tarjolla. Aloin selvittämään miten sinne pääsee kätevimmin ja huomasin, että perjantaina aukeaa uusi metrolinja, jonka yksi pysäkki on aikalailla Ikean kohdalla. Vielä hienompaa ja tärkeämpää tuossa uudessa metrolinjassa on, että se kulkee myös lentokentälle. Ihan keskustaan ei lentokentälle tosin pääse vaihtamatta linjaa jossain vaiheessa, eikä metro ole minullekaan kätevin vaihtoehto Ikeaan tai lentokentälle, mutta pakkohan tuota uutta ja automatisoitua metrolinjaa oli lähteä kokeilemaan. Enkä ollut ainut, lauantaina metrossa kyllä huomasi, että liikkeellä oli melko paljon muitakin ihmisiä, jotka olivat tulleet vain katsomaan ja ihmettelemään tuota uutta reittiä.
astetta siistimpi metrolaituri
Ikea oli varsin täynnä ihmisiä. En jaksanut sen enempää kierrellä ihmettelemässä kirjahyllyjä tai sänkyjä, kun en kuitenkaan ollut mitään niistä ostamssa. Kävelin melko nopeasti osastojen läpi ja pysähdyin syömään. En tällä kertaa syönyt niitä kuuluisia lihapullia vaan broilerilasagnea. Ei tietenkään erityisen ihmeellinen gourmet-elämys, mutta hinta-laatusuhde oli varsin kohdallaan. Myöskään käyttötavaroista ei löytynyt mitään niin hohdokasta, että olisin viitsinyt mitään ostaa. Suomestakin tuttuja irtokarkkeja oli kuitenkin pakko ostaa muutamia, sillä täällä muuten myytävät karkit eivät suurin osa ole mitenkään erityisen houkuttelevia. Palatessani Ikeasta keskustaan päin oli hauska seisoa metron etuosassa, sillä kun metrossa ei ole kuljettajaa, näkevät matkustajat kokoajan etuikkunasta ulos. Tuo etuikkunasta katseleminen näytti herättävän varsinkin miespuolisissa matkustajissa sen lapsenomaisen innon siitä kun pääsee vihdoin niinsanotusti kuskin paikalle.
samalta se näytti täälläkin. ruotsin kieltä oli täällä (tietenkin) huomattavasti vähemmän esillä
Vaikka tänään oli vuoden tähän mennessä lämpimin päivä, eivät kaikki paikallisista edelleenkään luopuneet talvitakeistaan, vaan pukeuituivat sitkeäasti enemmän päivämäärään kuin lämpötilaan sopivasti. Ei näitä yli 20 asteen lämpötiloja täälläkään ole ihan hetkeen uudestaan odotettavissa, mutta se suunnilleen 15 astetta tuntuu oikein ihanalta, varsinkin silloin kun saa Suomesta kuvia milloin mistäkin lumikinos tai loskamössömaisemasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti