maanantai 23. toukokuuta 2016

Try everything

Lauantaina sain vihdoin toteutettua koko alkuvuoden ajan ajatuksissani olleen suunnitelman lähteä Andorraan. En oikein itsekään ole varma miksi ajatus Andorrasta kiinnosti minua niin paljon. Jossain vaiheessa kevättä, mietin myös vaihtoehtoa yöpyä siellä yhden yön ajan, mutta ajanpuuteen vuoksi olin reissussa vain lauantain ajan. Lähdin liikkeelle aikaisin aamulla ja palasin Barcelonaan kymmenen jälkeen illalla. Tajusin vasta matkalla, että minulla ei tosiaan ollut mukana minkäänlaista karttaa eikä ihan varmaa mielikuvaa siitä mihin suuntaan bussiasemalta pitäisi suunnata. Onneksi kaupunki on melko pieni ja olin selaillut Andorraa google mapsista niin paljon, että liikkuminen sujui melko vaivattomasti.

vähän outo kuva, mutta en ymmärrä miten joku voi asua noissa melkein pystysuoran vuorenrinteen taloissa
Andorrassa ei ole lentokenttää eikä rautateitä, joten jos maahan haluaa päästä julkisilla, on matkustettava bussilla joko Ranskasta tai Espanjasta. Barcelonasta bussimatka kestää yhteydestä riippuen 3-4 tuntia. Andorran virallinen kieli on katalaani. Todellisuudessa maa tuntuu olevan suunnatonta kielten sekamelskaa. Sain Andorrassa palvelua espanjaksi helpommin kuin täällä Barcelonassa ja toisaalta esimerkiksi kaupoissa tuotteiden selostukset saattoivat lukea välillä pelkästään ranskaksi. Englannillakin luultavasti pärjää, itselleni ei osunut tilannetta, että sitä olisi tarvinnut käyttää. Maassa puhutaan jonkin verran portugalia ja syystä tai toisesta monissa kaupoissa ja ravintoloissa tuntui olevan paljon tekstejä myös venäjäksi.

useammistakin Dalín töistä tuttu valuva kello, La Noblesse du Temps veistoksessa aivan Andorra la Vellan keskustassa
Sant Esteven kirkko
Andorra ei kuulu Euroopan unioniin, mutta virallinen rahayksikkö on euro. Andorra on ollut ainakin jossain määrin laskettavissa veroparatiisiksi. Rehellisesti sanottuna en jaksa paneutua asiaan tarpeeksi, mutta siis matkailijan kannalta, shoppailu maassa on edullista. Kaupat ovat auki lähes vuoden jokaisena päivänä ja valikoimaa kaupoissa on asukaslukuun verrattuna reilusti. Erityisesti kosmetiikka, tupakka ja alkoholi tuntuivat edullisten hintojensa takia käyvän kaupaksi vähintään yhtä vauhdikkaasti kuin Itämeren laivoilla. Itse liikuin sekä pääkaupunki Andorra la Vellan että aivan kyljessä olevan Escaldes-Engordanyn kaupungin alueilla.

yksi pääostoskaduista, tämä kuva vielä Andorra la Vellan puolelta, Escaldes-Engordany tästä vähän eteenpäin 
Andorra on myös suosittu luontokohde ja kyllähän nuo Pyreneiden vuoristomaisemat olivat todella vakuuttavia vaikka patikoiminen, lasketteleminen tai muu luontomatkailu eivät pahemmin kiinnostakaan. Ehkä juurikin tuon vuoristoisuutensa takia Andorra la Vella muistutti enemmän jotain keskieurooppalaista kaupunkia. Erikoinen kääpiövaltio, jos joskus tulee mahdollisuus vierailla niin voin kyllä lämpimästi suositella vähintäänkin lyhyttä päiväretkeä.

kuva jää varsin kauas siitä miten vaikuttavilta nuo vuoret näyttivät.
Sunnuntaina pääsin toteuttamaan toisen pitkään haaveissa olleen asian. Queenin keikka, jossa Adam Lambert on solistina. Ainoa American Idolin tuotantokausi, jota olen kunnolla jaksanut katsoa kokonaan, oli se johon Adam Lambert osallistui. Kun joku päättää laulaa koelauluissa Bohemian Rhapsodyn, mennään yleensä metsään ja pahasti, mutta Lambertin tapauksessa se toimi ponnahduslautana Queenin keikkasolistiksi. Pidän Adam Lambertista laulajana, mutta valitettavasti hänen oma tuotantonsa on enimmäkseen turhan mitäänsanomatonta. Saman vuoden syksyllä kävin vanhempieni kanssa Lontoossa katsomassa We Will Rock You -musikaalin ja tykästyin kunnolla myös Queenin musiikin.

tuota joo, ihan kuka tahansa ei tuossa höyhentakissa ja noissa kengissä riehuisi uskottavasti ympäri lavaa
Brian Mayn hiukset ovat niin vaaleat, että varsinkin näissä muutamissa kuvissa näyttää lähinnä villapallerolta
Siitä lähtien kun nämä alkoivat keikkailla yhdessä, olin vähän väliä tutkiskellut vaihtoehtoja lähteä milloin mihinkin katsomaan keikkaa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan koskaan toteutuneet. Tuleva Suomen keikka työnnettiin valmistujaisten kanssa samalle päivälle ja jotenkin Kaisaniemen puistossa seisoskelu ei houkutellut ihan niin paljon että olisin ainakaan heti rynnännyt lippuluukulle. Täälläkin päätin keikalle menemisestä aivan tarpeettoman myöhään, mutta sain onneksi lipun ja pääsin näkemään show'n. Keikka on hyvin laskelmoitu. Adam Lambertilla on tilaa revitellä ja ottaa hetkittäin lava täysin haltuun milloin missäkin toistaan omituisemmassa asussa, mutta myös väistyä taka-alalle kun on sen aika. Lambert itsekin keikan aikana mainitsi ettei kukaan ei tule ikinä korvaamaan Freddie Mercurya. Alkuperäisjäsenillä Brian Maylla ja Roger Taylorilla on molemmilla omat tähtihetkensä ja tietenkin keikalla on annettu sopivasti huomiota myös Freddie Mercurylle. Toimiva ja vauhdikas kokonaisuus, joka kannatti nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti